Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Hoe kun je het beste de gootsteen ontstoppen?In ieder huishouden komt het wel eens voor: de gootsteen is verstopt. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend. Het water loopt niet meer weg in de gootsteen zelf, maar ook op andere plaatsen kunnen er problemen ontstaan. Het is dus zaak om dat zo snel mogelijk weer op te lossen. Gelukkig zijn er tal van goede manieren waarop je een verstopte gootsteen eenvoudig op kan lossen. We zetten de beste manieren hieronder voor je op een rijtje.

 Plopper

Iedereen kent dit handige hulpmiddel en de meesten hebben er ook één. De houten stok met rode zuignap is meestal het eerste wat je pakt wanneer de gootsteen verstopt is. Vul de gootsteen is met warm water en plaats vervolgens de plopper op het afvoerputje. Zorg dat deze goed vast zit en het volledige afvoerputje sluit. Daarna beweeg je snel op en neer met de plopper. De blokkade kan hierbij loskomen.

Geen plopper in huis maar wel eentje nodig? Klik hier

 Schoonmaken zwanenhals

Geen resultaat? Dan is het schoonmaken van de zwanenhals ook een goede optie. Deze zwanenhals zit direct onder de gootsteen en is bedoeld om stank te voorkomen. Zet eerst een emmer onder de zwanenhals en maak deze vervolgens los. Zit blokkade er net boven of onder? Dan is het wellicht mogelijk om dit met een ijzerdraadje los te krijgen.


Ontstoppingsmiddel

Werkt de gootsteen nog steeds niet zoals het zou moeten en loopt het water bijvoorbeeld heel traag weg? In dat geval kun je ook gebruik maken van een ontstoppingsmiddel. Deze bevatten vaak chemische stoffen die behoorlijk agressief zijn en helpen met het ontstoppen. Lees vooraf wel goed de gebruiksaanwijzing en draag altijd handschoenen. Het is trouwens ook mogelijk om met behulp van azijn en soda zelf een ontstoppingsmiddel te maken.

Geen ontstoppingsmiddel in huis? Klik hier om te bestellen en je hebt het de volgende dag al in huis. 

Trekveer

Ooit van een trekveer gehoord? Ook dat is namelijk een effectieve oplossing bij een ontstopping. Een trekveer wordt overigens ook wel eens ontstoppingsveer genoemd. Het ziet eruit als een soort lange veer van staal. Aan het uiteinde zit in sommige gevallen een klauw. Je duwt de trekveer voorzichtig en recht de afvoer in. Het vuil in de leiding wordt daardoor los geschraapt. Voorzichtigheid is hierin overigens wel erg belangrijk. Wanneer je de leiding beschadigt, ben je immers nog veel verder van huis.

Een trekveer/ontstoppingsveer heb je al vanaf een paar euro, klik hier om het aanbod te bekijken. 

Waterstofzuiger

Heb je thuis een waterstofzuiger, hogedrukreiniger of bouwstofzuiger? Ook daarmee is het mogelijk om een ontstopping op te lossen. Je dient dan overigens wel over een opzetstuk te beschikken voor leidingen. Een dergelijke stofzuiger werkt perfect in combinatie met de trekveer. Nadat je eerst het vuil hebt los geschraapt kun je de stofzuiger gebruiken om de leiding goed leeg te zuigen en daarmee de blokkade te laten verdwijnen. Een hogedrukreiniger kan dan juist weer gebruikt worden om het vuil of de blokkade weg te blazen.

Professional

Heb je echt alles geprobeerd maar is de gootsteen nog steeds verstopt? Werken alle bovenstaande tips niet? Dan blijft er eigenlijk nog maar één oplossing over en dat is het inschakelen van een vakman. Een loodgieter of rioolexpert kan je van dienst zijn wanneer de leiding echt heel goed verstopt zit.  

Foto bij: Pexels

RelatedPost