Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Uniek: Frans dorp betaalt geen gemeentebelastingIedere burger betaalt gemeentebelasting. Deze belasting wordt door de gemeente gebruikt voor het bouwen van speeltuinen, maar ook voor het schoon houden van de openbare wegen, het bijhouden van gemeentelijke tuinen en parken en ga zo maar door. In Frankrijk is er echter een bergdorpje waar de inwoners helemaal geen belasting betalen. De reden? De gemeente geeft geen geld uit, dus de burgers hoeven de gemeente geen geld te geven.

Problemen bij de gemeenteraad

In Le Perthus, het dorp waar het allemaal om gaat, zijn er problemen bij de gemeenteraad. De gemeenteraad blokkeert namelijk alle plannen van de burgemeester, bijvoorbeeld om speeltuinen te bouwen, de bibliotheek te schilderen en medische voorzieningen te bekostigen. Omdat alle plannen succesvol geblokkeerd worden, geeft de gemeente geen geld uit. En daarom heeft de regionale rekenkamer besloten dat de inwoners van Le Perthus geen gemeentebelasting hoeven te betalen. Zij zien hun geld namelijk helemaal niet terug.

Bedrag van 358.000 euro kwijtgescholden

Het bedrag dat de inwoners van het kleine dorp aan belasting moeten betalen, in totaal ongeveer 358.000 euro, moet volgens de regionale rekenkamer kwijtgescholden worden. “De bijdragen van de burger moeten een tegenprestatie hebben. Omdat er geen uitgaven zijn, is de tegenprestatie er niet. Daarom moet de belastingheffing tot nul gereduceerd worden”.

Fijn voor de inwoners van Le Perthus, want dit betekent dat ze een hoop geld besparen. Wel staat hier tegenover dat er niets in het dorp gebeurt. Op het openen van een nieuwe speeltuin, het schilderen van de plaatselijke bibliotheek of het verbeteren van de medische voorzieningen in het dorp, hoeven de burgers dus niet te rekenen.


Foto bij: Pexels

RelatedPost