Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

Nokia groeit 782 procent in 12 maandenDe smartphonemarkt is flink in beweging. Bij veel fabrikanten gaat het niet zo goed, maar het moederbedrijf van Nokia heeft absoluut geen last van tegenvallende verkopen. HMD Global groeide in een jaar tijd namelijk met 782 (!) procent. Door deze enorme groei hoort HMD Global officieel bij de top 10 smartphone fabrikanten ter wereld.

De grote merken in China en India

In Europa heeft vrijwel iedereen een telefoon van Apple of Samsung. In opkomende landen als China en India is dit heel anders. Hier loopt men niet rond met een iPhone of Samsung, maar vliegen nieuwkomers als OnePlus, Xiaomi en Oppo over de toonbank. Een groot deel van deze telefoons wordt in Nederland niet eens verkocht. Het is dan ook niet zo vreemd dat je de namen wellicht niet kent.

Niet zo vreemd dus dat merken als Huawei, Xiaomi en Teco het dit jaar erg goed doen. Huawei groeide met 41 procent, Xiaomi met 43 procent en het Taiwanese bedrijf Teco groeide zelfs met 51 procent. Even ter vergelijking: Apple groeide slechts 1 procent en Samsung moest zelfs 11 procent inleveren in de opkomende landen.

Flinke groei met een verklaring

Dat Nokia dit jaar met 782 procent groeide, is zeker indrukwekkend te noemen. Toch is deze groei gemakkelijk te verklaren. Een jaar geleden had Nokia namelijk pas net een doorstart gemaakt. Daarom waren de resultaten in deze periode niet bepaald indrukwekkend. Overigens zijn de resultaten nog altijd niet geweldig, ondanks de flinke groei. In het tweede kwartaal werden er bijvoorbeeld 4,5 miljoen Nokia’s verscheept. Samsung verscheepte dat kwartaal maar liefst 72,6 miljoen telefoons.


Toch zijn de nieuwe telefoons van Nokia zeker populair. Voornamelijk in de opkomende markt India worden veel telefoons van het merk verkocht. Nokia telefoons zijn namelijk niet alleen betaalbaar, maar hebben bovendien een ‘kale’ versie van Android. Veel gebruikers weten deze vereenvoudigde versie van Android zeker te waarderen.

Hopelijk een rooskleurige toekomst

Het is nog even afwachten hoe het de rest van het jaar met Nokia en HMD Global zal gaan, maar dit jaar presteert het bedrijf in ieder geval beduidend beter dan vorig jaar. Hopelijk heeft HMD Global een rooskleurige toekomst.

Foto bij: Pexels

RelatedPost