Druk op enter om de resultaten te tonen of ESC om te annuleren.

De verdiensten van influencersTijden veranderen en daarmee kunnen ook bepaalde beroepen overbodig worden of er ontstaan juist nieuwe beroepen. Een beroep dat pas de laatste jaren echt populair is geworden en waar behoorlijk veel mensen hun geld mee verdienen is influencers. Dit zijn mensen die via social media als Instagram en YouTube hun geld verdienen door te vloggen en. Ze verdienen soms miljoenen met het maken van foto’s en video’s. Dat doen ze onder andere door beïnvloedbare tieners enthousiast te maken voor tal van producten. Makkelijk verdiend toch? Of juist niet?

Het is echter niet zo dat je zomaar even makkelijk geld kunt verdienen als influencer. Je kunt het een beetje vergelijken met profvoetballer: er zijn duizenden, zo niet miljoenen mensen die het willen worden. Toch haalt slechts een klein gedeelte echt de top. Je moet jezelf bijvoorbeeld beseffen dan ruim 96% van de YouTubers veel te weinig verdient om daadwerkelijk van rond te komen. Althans, als het gaat om inkomsten uit advertenties. Deze mensen komen zelfs niet boven de armoedegrens in Amerika uit.

Dat betekent trouwens niet dat alle influencers zo weinig verdienen. Het is echter wel belangrijk om je te beseffen dat er tegenover iedere succesvolle influencer zo’n 28 vloggers staan die veel minder succes hebben. En met minder succes bedoelen we dat je per jaar zo’n 5000 euro minder verdient dan wanneer je bij een fastfoodketen als McDonald’s gaat werken. Voor deze mensen loont het dus niet echt om influencer als beroep te kiezen.

Diverse kanalen


Toch vertellen we je nu niet het hele verhaal. Het gaat hierbij namelijk alleen om de inkomsten uit de advertenties die bij YouTube-video’s worden getoond. Er zijn echter nog veel meer manieren om je geld te verdienen als influencers. Daarom gaan we nu gedetailleerd kijken hoeveel geld je nu eigenlijk kunt verdienen als influencer. Het klinkt misschien een beetje voorspelbaar, maar daar is dus geen eenduidig antwoord op te geven. Dat hangt namelijk sterk af van de influencer zelf. Bijvoorbeeld hoeveel ervaring en kennis van het vak hij of zij heeft. Ook het aantal volgers speelt een hele grote rol in het antwoord op de vraag hoeveel ze verdienen. Er zijn echter wel gemiddelden te noemen. Zo meent de Financial Times dat een influencer die op Instagram 100.000 volger heeft ongeveer 2700 euro per foto vragen.

En dan hebben we het nog niet eens over het geld dat bekende en grote sterren kunnen vragen voor hun foto’s. Jake Paul bij voorbeeld heeft maar liefst 15 miljoen volgers op zijn YouTube account. Hij zegt zelf dat hij dankzij dit groot aantal volgers miljardair is geworden. Het is niet te controleren of dat ook daadwerkelijk het geval is. We kunnen echter wel stellen dat Paul er in ieder geval behoorlijk wat geld mee verdient. Het eerste huis dat hij kocht heeft bijvoorbeeld een marktwaarde van maar liefst 7 miljoen dollar.

Het is nog behoorlijk lastig om goed vast te kunnen stellen wat je als influencer nu precies verdient. Hoewel het beroep zo’n tien jaar bestaat, is het pas sinds enkele jaren echt goed bekend bij het grote publiek. Daarom zijn er nog niet veel vaststaande cijfers die geraadpleegd kunnen worden op dit gebied. Daarnaast doen influencers zelf er vaak ook een beetje geheimzinnig over om op die wijze ervoor te zorgen dat hun volgers en fans zich met hen kunnen blijven identificeren. Ze moeten er tegelijkertijd ook nog eens voor zorgen dat ze bijzonder blijven waardoor de interesse van blijft en het liefst toeneemt. Het is lastig om die twee dingen te combineren. Het delen van de bedragen die je ermee verdient, zal daar in ieder geval niet bij helpen. Daarom doen de meesten dat ook niet.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. In dit geval is dat Gaby Dunnen die ooit haar carrière als influencer begon. Inmiddels is ze actrice en schrijver, maar ze vertelt en schrijft regelmatig over haar tijd als influencer. In een blogpost met de passende titel ‘Get Rich or Die Vlogging: The Sad Economics of Internet Fame’ schreef ze dat ze helemaal niet zo veel verdiend heeft: “Mijn Instagram-account heeft 340.000 volgers, maar ik heb in mijn hele leven nog geen 340.000 dollar verdiend.”

The Financial Times schreef al meerdere keren over de verdiensten van influencers. Zo maakten ze in 2016 een uitgebreid profiel over Elma en Amra Beganovich, twee zussen uit New York die hun geld verdienen als lifestyle en fashion influencers. In dat bewuste jaar hadden de zussen respectievelijk 617.000 en 658.000 volgers. Ze verdienen allebei 714.000 dollar. Nu we enkele jaren verder zijn, zijn daar weer talloze volgers bijgekomen. De verwachting is dus ook dat ze er nog veel meer mee verdienen. De vraag blijft natuurlijk waar ze dat geld dan precies vandaan haalden:

  • Blog: 30.000 dollar
  • Instagram: 480.000 dollar
  • Twitter: 60.000 dollar
  • Als gast bij evenementen: 144.000 dollar

Het is eigenlijk behoorlijk bizar als je jezelf bedenkt dat influencers zulke gigantische bedragen kunnen verdienen door simpelweg video’s en foto’s te maken en te delen op social media. Als je jezelf dan ook nog eens bedenkt dat dit deze twee zussen nog lang niet de grootste influencers zijn, wordt het nog veel gekker. Die verdienen namelijk nog veel meer geld!

Wat betaalt YouTube?

Zodra je meer dan duizend volgers en minimaal vierduizend uur aan video’s op je kanaal hebt, begin je geld te verdienen bij YouTube. Je krijgt daarbij tussen de 0,35 en 5 dollar per duizend views. Alleen de allergrootste kanalen kunnen hier hun geld mee verdienen. Influencers doen echter veel meer dan YouTube. Denk bijvoorbeeld aan reclame maken voor producten en een eigen merchandise zoals kleding met namen en slogans. Het imago van de influencers is uiteindelijk het meest belangrijk. Wanneer een merk op zoek gaat naar een influencer, wordt er niet alleen naar het aantal volgers gekeken. Er wordt ook gekeken of de influencer bij het merk of bedrijf past. Je wilt immers als bedrijf én als influencer wel je geloofwaardigheid behouden.

Laten we eens teruggaan naar de vraag waar we mee begonnen. Wat verdien je nu eigenlijk precies als influencer? Dat kan dus behoorlijk veel geld zijn, al moet daar direct bij gezegd worden dat dit per persoon en account flink kan verschillen.

Wil je ook beginnen met het filmen van je leven en hier je beroep van maken? Klik dan hier om goedkope en hoogstaande videoapparatuur te bekijken.

Foto bij: Pexels

RelatedPost